Je eigen woning verhuren? Ooit gedacht aan woningruil?

Ben je op zoek naar een nieuwe woning, maar je zoektocht levert tot op heden niets op? Je kunt altijd nog kijken naar de mogelijkheden van een woningruil. Een simpel concept, maar nog niet bekend bij het grote publiek. De naam zegt het al: woningruil is het besluit van twee huurders om van woning te ruilen. Soms is er zelfs sprake van een driehoek ruil. Hoe gaat dit in zijn werk?

Welke acties moet je ondernemen bij een woningruil van een huurhuis

Het begint allemaal met een advertentie in een huis-aan-huisblad of op internet. Als je dan iemand hebt gevonden om van woning te ruilen, dan kun je aan de verhuurder toestemming vragen voor een woningruil. Als beide verhuurders toestemming voor de woningruil geven kan de ruil daadwerkelijk plaatsvinden. In de meeste gevallen zullen verhuurders een nieuw huurcontract afsluiten. De ruilpartners zijn zelf aansprakelijk voor het nakomen van de verplichtingen uit hun eigen huurcontract. Met elkaars huurcontract hebben zij niets te maken. Een voorbeeld hiervan is de staat van de woning. Als de voorganger wijzigingen heeft aangebracht, is de nieuwe huurder niet verantwoordelijk voor het ongedaan maken ervan.

De voorwaarden om een woningruil te doen

De voorwaarden waaraan de huurders moeten voldoen verschillen per makelaar of gemeente. Een paar belangrijke voorwaarden zijn dat zowel de bestaande als de nieuwe huurder de huurprijs in het verleden stipt op tijd betaald hebben. Ten tweede is dat er in de afgelopen vijf jaar geen sprake is geweest van overlast. Een ander belangrijk punt is dat je minimaal zes maanden in jouw woning woont, voordat je een woningruil aanvraagt.