U ziet het overal, split op de oprit, borders met grind, tuinpadjes van schelpen enzovoorts. Split en grind noemen wij in het vak halfverharding, immers het is een vorm van steen maar niet geheel hard. Grind komt uit rivieren, split komt uit steengroeves.

Wie een oprit wil vullen met grind of split dient rekening te houden met de volgende zaken. Ten eerste is de dikte 8-16 mm het meest geschikt voor opritten. Deze maat is geschikt voor autobanden en loopt prettig, wel zo fijn voor de postcode, uzelf en visite. Daarnaast zijn zogenaamde stabilisatiematten handig, deze houden het grind op het plek. De randen voorziet u van opsluitbanden in grijs of antraciet kleur te koop. Kies bij opritten voor 8 mm dikte betonbanden bij 20 cm hoogte, zo heeft u een stevige rand.

Populaire grind en split soorten voor de oprit zijn:

– Arctic bleu, blauwkleurig grind.

– Riviergrind, ook wel boerengrind genoemd, aantrekkelijke qua prijs

– Grijs of geel ardenner grind

– Mijnsteen, die typische rode kleur, vaak gezien bij boerderijen

– Grauwacke, een mooie mix van rood, oranje en paars

– Morane grind, een bonte mix

– Basalt, een chique antraciet grijs

Grind van dichtbij, zoals uit de Rijn rivier of de Maas is relatief goedkoop, split van ver weg is een stuk duurder zoals Canadian slate of Japans split. Ook ziet u steeds vaker dat men heel fijn grind met de trilplaat freest tot een hard geheel. Dit ziet u vaak in parken in de kleur geel, dit wordt wel parkgoud genoemd. Ook van 2-5 mm basalt split kunt een dergelijk hard padje in uw tuin maken.

Voor borders in uw tuin wordt vaak de maat 16-32 mm dikte gekozen. Daarboven komt u echt in de term keien terecht. Met Keien van circa 10 cm dikte kunt u ook een tuinwand maken, dit wordt wel een schanskorf genoemd. Het kader is dan gemaakt van staaldraden.

U kunt eenvoudig online split en grind kopen bij grindhandel Gadero split en grind. Wij bezorgen in heel Nederland en Vlaanderen zakgoed tot big bags met siersplit en tuingrind bij u voor de deur.