Als je op punt staat om je woning te verbouwen, is het belangrijk dat je je goed voorbereidt. Breng de risico´s, de kosten en de financiering dus goed in kaart.

Allereerst: verbouwen.. of toch verhuizen?

Mocht je van plan zijn om zeer ingrijpend te verbouwen, dan is het serieus het overwegen waard om dit niet te doen, maar gewoon te verhuizen. Dat is misschien een beetje een flauwe opmerking, maar toch is het zo. Soms zie je mensen die hun huis zo ingrijpend verbouwen en ‘omgooien’, dat je je met recht kunt afvragen waarom de mensen precies dit huis hebben gekocht. Mensen die een huis van 2 ton kopen en er volgens voor 2 ton aan verbouwen. Dat kan efficiënter!!

Dus: misschien staat er wel een leuk en groter huis te koop in de buurt. Dat kan verhuizen zo maar meer een makkelijkere en meer economische optie zijn dan om het hele verbouwtraject in te gaan.

Verhuizen heeft natuurlijk wel nadelen: financieel gezien betaal je overdrachtsbelasting (2%) en bovendien zal je in je nieuwe huis ook nog wat moeten verbouwen (maar als het goed is dus een stuk minder!). Het is wel zo dat je deze (kleine) verbouwing in één keer hypothecair kan meefinancieren, waardoor je maar één keer afsluitprovisie betaalt.

Verder is verhuizen natuurlijk een flinke klus. Het is intensief en stressvol, hoewel dat goed te ondervangen is door een externe partij in te schakelen. Door het verhuizen uit te besteden, kun jij je richten op al het andere wat geregeld moet worden. Iets prijziger dan zelf een busje huren, maar daar krijg je dan ook wat voor terug. Vergeet bovendien niet dat je het altijd moet vergelijken met het alternatief van een flinke verbouwing, wat ook veel stress zou hebben opgeleverd!

Verbouwen: kosten ramen

Maar goed: je kiest voor verbouwen en niet voor verhuizen dus. Tenzij dat je veel tijd over hebt en handig bent, zullen de meeste mensen een klusbedrijf moeten inschakelen. Op flinkeklus vind je misschien wel de juiste aannemer!

Het is in ieder geval goed om van te voren bij bijvoorbeeld drie partijen offertes aan te vragen, zodat je niet teveel betaalt en een beetje een idee krijgt voor de markt en wat er tegen welke prijs kan en moet gebeuren. Dit helpt bovendien om te onderhandelen.

Om van te voren al een ruw idee te krijgen van de verbouwkosten, kun je op de website van Vereniging Eigen Huis indicaties van verschillende verbouwkosten vinden. Als een offerte heel veel hier van afwijkt, is dat reden tot nadenken.

Verder is het goed om duidelijk af te spreken of het om een vaste prijs gaat, zodat je achteraf niet verrast wordt. Sommige aannemers hebben er een handje van om gaandeweg extra kosten in rekening te brengen voor onvoorziene zaken. Dit is niet per se onredelijk, maar als je niet verrast wilt worden, kun je het beste een harde afspraak vooraf maken ten aanzien van de kosten.

De financiering

Financieren met eigen geld is natuurlijk het makkelijkste. Maar dat is lang niet altijd mogelijk. Een andere, veelgebruikte mogelijkheid is om het hypothecair te financieren. Dit is vaak mogelijk en betekent dat er een tweede hypotheek wordt afgesloten. Houd wel rekening met de afsluitprovisie, die al snel zo’n € 1500 – € 2000 kan bedragen. Dit betekent dat het eigenlijk alleen goed is om het zo te financieren wanneer er flink verbouwd moet worden, zodat de afsluitprovisie relatief gezien niet zo’n punt is. Een bijkomend voordeel is dat de voor deze aanvullende hypotheek gewoon weer aanspraak kan maken op hypotheekrenteaftrek.