Een woning ontruimen is altijd een lastige klus maar niet heel moeilijk met de juiste planning. Hoe moet dat gaan bij een extreem vervuilde woning en waar moet je op letten?

 

Ervaren verhuizers behandelen het leeghalen van een woning volgens een vooropgezet plan. De inventarisatie komt als eerst aan bod, wat waar vandaan komt en waar dit naar toe moet. Het vooropgestelde logistieke plan wordt hierop aangepast zodat alles zo effectief en efficiënt mogelijk ingepakt en vervoerd wordt.

 

Het achterlaten van de woning gebeurt ook in samenwerking met huiseigenaar voor wanneer de woning opgeleverd moet worden voor de nieuwe bewoners of wanneer het gaat om woningsanering zoals bijvoorbeeld bij zeer vervuilde woningen.

Het huis

In eerste instantie moet duidelijk zijn in welke mate het huis vervuild is, soms kan dit meevallen wanneer het alleen maar gaat om puin ruimen vanwege een nalatig huishouden. Maar soms kan het zo ver gaan dat een huis onbewoonbaar verklaard kan worden.

 

De meest voorkomende redenen en resultaten van een vervuild huis:

  • Bewoner heeft zware psychische problemen
  • Bewoner is niet zelfredzaam
  • Bewoner ziet niet in dat er sprake is van vervuiling
  • Huis is zeer vervuild door nalatigheid en slecht onderhoud
  • Huis heeft weinig tot geen leefruimte

De bewoner

Om een vervuild huis tot ruiming over te laten gaan moet er eerst goed overleg zijn met de bewoner over de oorzaak van de vervuiling. Omdat dit vaak gaat om nalatigheid en psychische problemen gaat liggen hier dan ook de eerste stappen.

 

In samenwerking met hulpverlenende instanties kan men met de bewoner de oorzaak achterhalen en hulpverlening geven voor de oorzaak van de problemen. Hierin ligt vooral de overtuiging brengen om het probleem te erkennen. Alleen dan pas kan overgegaan worden naar het onderhanden nemen van het huis.

De aanpak

Vaak is al duidelijk wat de vervuiling inhoud doordat omstanders van de bewoner de melding hiervan al hebben gedaan bij gemeente en hulpinstanties zoals de GGD en GGZ. Meestal kennen zij de bewoner ook erg goed en willen graag verbetering zien bij de bewoner en de leefomgeving waar onder andere de woning.

 

Hulpinstanties die worden ingeschakeld kijken eerst naar de persoonlijke situatie van de bewoner en dan pas de woningsituatie. Hieruit wordt een stappenplan opgemaakt waarin de bewoner en de uiteindelijke woningontruiming en schoonmaak / onderhoud begeleid wordt.

 

De bewoner laten inzien dat er sprake is van vervuiling is de eerste stap in een reeks van velen:

 

Uiteindelijk helpt dit plan om de fysieke leefomgeving van de bewoner te verbeteren maar om te voorkomen dat zaken zich gaan herhalen heeft de persoon blijvende hulp nodig om de persoon in kwestie weer op het been te krijgen. Hierbij is de woon en leefomgeving nog maar een klein deel van geheel.