Er gaat vaak veel tijd en werk zitten in het mooi onderhouden van een tuin, een hovenier is gespecialiseerd in het bijhouden van tuinen voor zowel particulieren als bedrijven. Voor de mensen die tuinieren niet als een hobby zien maar meer als een verplichting kan een hovenier uitkomst bieden. Ook als de tuin te groot is om helemaal zelf te onderhouden kan je een tuinman inschakelen. De werkzaamheden van een hovenier zijn erg divers en verschillen van onkruid wieden, gras maaien tot het bestrijden van bijvoorbeeld insecten.

Brede kennis van de hovenier

Omdat de hovenierswerkzaamheden zo breed en divers zijn is het belangrijk dat een hovenier een grote kennis heeft van planten en de bodem. Hiernaast weet hij vaak ook veel van andere zaken die in de tuin te vinden zijn als verlichting, terrassen en vijvers. Wat een hovenier precies uitvoert aan werk is natuurlijk afhankelijk van de afspraken die gemaakt zijn met de opdrachtgever. Hoveniers zijn ook gespecialiseerd in het ontwerpen en aanleggen van tuinen. Ze kunnen advies geven over de indeling van de tuin en het beplanten van de juiste bomen, planten of struiken. Hierbij houden ze rekening met de wensen van de opdrachtgever en de mogelijkheden van de tuin. Denk hierbij aan de grondsoort, ligging en de mate van onderhoud.

Professioneel advies

Als je zelf al het onderhoud aan je tuin wilt doen maar niet precies weet hoe en waar je moet beginnen, dan kan een hovenier gepast advies geven. Ze hebben een grote kennis over planten en weten vaak het beste hoe de tuin verzorgd moet worden. De hovenier kan informatie geven over verschillende werkzaamheden als snoeien, spitten en bemesten en weet wanneer deze activiteiten het beste gedaan kunnen worden. De hovenier kan een persoonlijk onderhoudsschema opstellen met de uit te voeren werkzaamheden zodat het onderhouden van de tuin op een juiste manier gedaan wordt.

Bron: hovenieroverzicht.nl