Wanneer u geschikte dakbedekking zoekt voor een kleine klus, zoals voor een veranda, tuinhuisje of overkapping kunt u kiezen voor de eenvoudige en goedkope oplossing van dakpanplaten. Dakpanplaten hebben de uitstraling van een gebakken pan, maar zijn eenvoudig te monteren omdat ze licht zijn en u direct meters maakt vanwege de grote platen.

Dakpanplaten zijn beschikbaar in meerdere kleuren, bijvoorbeeld grijs, antraciet en terracotta op bijvoorbeeld de webshop www.beplatingswinkel.nl. De kleurcoating wordt veelal samengesteld met overige duurzame bestanddelen, zodat de dakpanplaten goed bestendig zijn tegen weersinvloeden.

Voor een kleine klus kunnen dakpanplaten op twee manier gelegd worden. De officiƫle wijze is met behulp van panlatten. Deze manier van monteren is zeer stabiel, maar vraagt wel om meer kluservaring. De tweede optie is om de dakplaten te monteren op een houten plaat. Deze manier is eenvoudiger en ook een prima oplossing voor het bedekken van een klein dak.

Dakpanplaten monteren met panlatten

Start voor het leggen van de dakpanplaten met het leggen van tengellatten in de langsrichting van het dak. Op de tengellatten worden vervolgens de panlatten gemonteerd. Houd er rekening mee dat de dakhelling minimaal 10 graden moet zijn en de afstand tussen de panlatten hart op hart 700mm.

Schroef de dakpanplaten vast met bijbehorende dakpanschroeven in dezelfde kleur. Plaats de schroeven in het dal, net onder het begin van elke pan. Houd er rekening mee dat in de onderste en bovenste rij in elk dal van de dakplaat een schroef wordt bevestigd. Bij de tussenliggende panlatten is het voldoende om pan om pan een schroef te plaatsen.

Dakpanplaten leggen op een houten plaat

Bent u een iets minder ervaren klusser? Dan is het ook mogelijk de dakplaten te monteren met behulp van een houten plaat. Leg het dak direct dicht met een houten plaat met een minimale helling van 10 graden. Leg op de houten plaat een dampwerende folie, zodat water en condens wordt tegengehouden of wordt afgevoerd naar de goot.

Schroef de dakpanplaten vast op dezelfde wijze als bij de montage met panlatten.

Afwerking van het dak

Heeft u de dakpanplaten gemonteerd? Dan kunt u het dak afwerken met een half ronde nok, eindnok en een windveer voor de hoekstukken.