We weten er allemaal wel een paar te vinden. Van die reusachtige, imponerende bomen. Een dikke stam, een zware boomkroon, sterke takken en een dicht bladerdak. Ze staan er al zolang wij ons kunnen herinneren. Weer en wind hebben ze overleefd. Dergelijke bomen kunnen ontzettend fascinerend zijn. Ze zijn namelijk een bron van leven. Ze zijn een thuis van allerlei vogels en andere dieren, ze bieden ons schaduw en verkoeling op een warme dag en zorgen er bovendien voor dat koolmonoxide omgezet wordt in zuurstof. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kleinere bomen ook van die reusachtige bomen worden, is het belangrijk dat ze goed verzorgd worden.

Wat is boomverzorging

Boomverzorging is een vak apart. Als een boom niet op de juiste wijze verzorgd wordt dan kan dat resulteren in het doodgaan van de boom. Daarnaast is boomverzorging een breed begrip. Het bestaat uit een aantal onderdelen, die allemaal hun eigen regels kennen. Die regels vormen samen de do’s en don ‘t’s van boomverzorging.

Bomen snoeien

Een boom hoeft van nature niet gesnoeid te worden. Het snoeien van een boom heeft meestal als reden dat ze gevaar opleveren voor hun omgeving, dat ze een vreemde vorm aan gaan nemen of dat ze een doorgang belemmeren. Een boom kan niet op elk moment gesnoeid worden. Het is afhankelijk van het soort boom wanneer het de beste tijd is om deze te snoeien.

Bomen knotten

Sommige bomen, zoals wilgen, worden geknot. Knotten is een speciale vorm van snoeien, waarmee de gehele boomkruin verwijderd wordt. Niet elke boom is geschikt om te knotten. Twijfel je of het een goed idee is jouw bomen te knotten? Vraag dan om hulp bij een professioneel bedrijf.

Bomen verankeren

Het verankeren van bomen wordt vooral gedaan bij kleine, jonge bomen. Verankeren zorgt ervoor dat de boom niet scheefzakt of omwaait.

Bomen verplaatsen

Soms is het nodig om een boom te verplaatsen. Dat kan zijn omdat de boom in de weg staat van nieuwe bouw- en/of verbouwplannen. Door de boom te verplaatsen kan blijft hij bewaard en kan hij op een andere plaats verder groeien.

Bomen kappen

Als een boom ziek is of in de weg staat en niet verplaatst kan worden, dan moet hij gekapt worden. Het kappen van bomen is een gevaarlijke klus die alleen met de nodige ervaring veilig uitgevoerd kan worden. Daarom is het aan te raden om een professional in te huren. Door een professioneel bedrijf in te huren weet u zeker dat u uzelf en uw omgeving niet onnodig in gevaar brengt.