Is duurzaamheid een belangrijke waarde binnen jouw bedrijf? En wil je daar op kantoor ook invulling aan geven? Er bestaan veel manieren om je werkomgeving te verduurzamen. Denk aan het gebruik van milieuverantwoorde kantoorartikelen, fairtrade koffie in de koffieautomaat, aandacht voor energiebesparing en recycling. Een aspect waar je misschien minder snel aan denkt, maar waarmee je wel degelijk een positieve impact kunt maken, is het kantoormeubilair. Comfortabel en kwalitatief meubilair is onmisbaar in een prettige werkomgeving. Echter, veel meubilair wordt op een manier vervaardigd die veel schade toebrengt aan mens en milieu. Door te kiezen voor duurzaam kantoormeubilair kun jij dus een enorm verschil maken! Hoe kun je duurzaamheid meenemen in de inrichting van jouw werkomgeving?

Lokale productie

Duurzaamheid heeft eigenlijk twee kanten. De één richt zich op het milieu, de andere op het sociale aspect. In andere woorden: een duurzaam product moet niet alleen met aandacht voor het welzijn van de aarde worden gemaakt, maar ook met aandacht voor het welzijn van de mens. Veel meubels worden geproduceerd in fabrieken die zich aan de andere kant van de wereld bevinden, waar de arbeidsomstandigheden vaak verre van eerlijk zijn. Ook wordt er weinig rekening gehouden met verspilling en CO2-uitstoot, en behoort het gebruik van schadelijke, chemische middelen tot de normale gang van zaken. Door te kiezen voor lokale productie, kies je automatisch voor een duurzamer product: meubilair dat dichtbij huis geproduceerd wordt, dus in West-Europa of het liefst zelfs in eigen land, is vaak milieuvriendelijker én de werkomstandigheden zijn vele malen beter. De impact op het milieu is kleiner omdat de producten niet de hele wereld over getransporteerd hoeven te worden. Daarnaast zijn de fabrieken vaak moderner en wordt ook tijdens het productieproces meer rekening gehouden met de impact op het milieu.

Langdurige kwaliteit

Bij het selecteren van kantoormeubilair is het ook belangrijk om rekening te houden met het materiaal waaruit de meubels gemaakt worden en de algemene kwaliteit van het product. Hoe langer je met het meubilair doet, hoe beter! Er belanden jaarlijks namelijk heel veel afgedankte meubels op de stort, en op den duur vormt dat samen een enorme berg afval. Ook al ontdoen wij ons ervan, oude meubels verdwijnen natuurlijk niet zomaar en moeten vaak worden vernietigd of verbrand. Kies dus bewust voor tijdloze meubels waar je lange tijd plezier van zult hebben én die tegen een stootje kunnen. Dit advies geldt in principe natuurlijk voor al het kantoormeubilair, maar investeer voornamelijk in de meubels die het meest gebruikt worden op dagelijkse basis, zoals bureautafels en fijne stoelen. Is het belangrijk dat er een plek is waar werknemers dagelijks hun persoonlijke spullen in kunnen opbergen? Dan kan het ook handig zijn om te investeren in een duurzame lockerkast. Door weloverwogen keuzes te maken, óók met betrekking