Ben je uitgekeken op je tuin en wil je weleens wat anders? Dan is een tuinrenovatie helemaal niet zo’n slecht idee. Misschien zie je jezelf komende zomer al zitten in die heerlijke lounge set, genietend van een glaasje prik. Maar voor het zover is, zullen eerst de handen uit de mouwen gestoken moeten worden. Dus haal dat tuingereedschap maar uit de schuur en ga aan de slag met je tuin.

 

De eerste stap naar een nieuwe tuin

Voordat je begint met planten uitgraven en bestrating verwijderen, is het verstandig een plan of ontwerp te maken. Zoek afbeeldingen van jouw droomtuin en voeg deze bij elkaar op een moodboard. Zo krijg je direct in één oogopslag te zien wat jij mooi vindt en waar jouw tuin heen moet. Vervolgens kun je je tuin gaan uittekenen. Wanneer je dit op schaalafmetingen doet, maak je het jezelf bij de aanleg een stuk gemakkelijker. Vergeet ook niet de eventuele stopcontacten en lichtpunten mee te nemen in het ontwerp. Het zou immers zonde zijn om achteraf weer te moeten graven in de tuin om de bekabeling aan te leggen.

 

Starten met het leeghalen van je tuin

Om je nieuwe tuin te verwezenlijken, zal eerst de oude beplanting en bestrating eruit gehaald moeten worden. Misschien kun je sommige stenen of beplanting nog hergebruiken. Zorg er bij de beplanting dan wel voor dat de wortels niet uitdrogen. Het beste kun je deze losjes in de grond zetten om later op de juiste plek te planten.

 

Nieuwe beplanting en overige materialen aanschaffen

Om je nieuwe tuin helemaal af te maken heb je waarschijnlijk ook nieuwe materialen, bijvoorbeeld stenen of tegels en beplanting nodig. Tegenwoordig hoef je hiervoor de deur niet meer uit. Je kunt planten kopen online, maar ook bestrating of siergrind is online te koop. Het grote voordeel hiervan is dat het ook bij je thuisbezorgd kan worden. Is de klus toch te groot? Dan kun je altijd nog een hoveniersbedrijf of stratenmaker inhuren om de renovatie van de tuin af te maken.