Hier in West Europa zijn we altijd op zoek naar dingen met een exotisch tintje om wat extra’s aan ons interieur te geven. Wij Nederlanders reizen wat af, je vindt Nederlanders in alle uithoeken van de wereld. En we houden ervan. Van andere culturen, andere interieur, andere keukens. En we verlangen om een stukje daarvan in ons eigen huishouden aan te brengen. De meest recente exotische interieur trend zijn Egyptische lampen.

Egyptische lampen hebben unieke kwaliteiten die Amerikaanse, Franse of Peruaanse lampen niet hebben. Ten eerste worden ze compleet met de hand gemaakt. Dat is al uniek in de hedendaagse IKEA/ZARA/MCDONALDS maatschappij waar we in leven waar alles massa productie is. Daarbij de lampen worden gemaakt met het doel om zoveel mogelijk sfeer te brengen in de kamer. Die typische Arabische sferen. Toegegeven, je moet ervan houden. Sommige mensen houden meer van klinische Spartaanse sfeer. Smaken verschillen. Maar indien je van een beetje Arabische 1001 nacht Midden-Oosten sfeer houdt dan zijn Egyptische lampen voor jou.
Hoe kom je in hemelsnaam aan zo een lamp. Moet je helemaal naar Cairo afreizen de markten grasduinen intens onderhandelen met kooplieden, zeulen met een lamp in je bagage? Nee dat is absoluut niet meer aan de orde. Tegenwoordig omdat er dus zoveel meer vraag is dan pakweg een decennium geleden kan je lampen gemakkelijk vanuit je eigen woonkamer bestellen en laten bezorgen. De meest voorname importeur van Egyptische lampen is Ghalia uit Lisse. Hieronder de contactgegevens.
Ghalia
Adres: Koninginneweg 4, 2161 ZP Lisse, Nederland
Telefoon: +31 252 729 973
Ze hebben een showroom waar je de lampen eerst in levende lijve kunt aanschouwen gratis en vrijblijvend. Ook lekkere koffie trouwens maar dat terzijde daar hoef je niet helemaal voor naar Lisse te rijden. Ze hebben allerlei lampen daar in de tentoonstelling zoals hanglampen bijvoorbeeld (online te bezichtigen deze URL). En ook staande lampen, vloerlampen, maar ook andere woonaccessoires zoals vloerkleden uit Marokko. Ook uitermate leuk. Zeker een bezoekje waard.