Duurzaam wonen is een trending topic. Het is een mooie manier bijdrage te leveren aan een beter milieu. Voor de meerderheid is dit geen argument om duurzaam te wonen. Het voornaamste uitgangspunt is geld besparen! Overheid en gemeentes nemen maatregelen om zorg te dragen voor een beter milieu en kostenbesparing. Niet elk idee is een succes.

De gemeente Rotterdam probeert door middel van afvalverwerking warmte te bieden voor woningen en kantoorpanden in haar stad. In dit geval wordt afval nuttig gebruikt. Hierdoor wordt er rekening gehouden met milieu en kostenbesparing op de lange termijn. Na de aanleg van de infrastructuur voor de warmtevoorziening, is de gemeente er achter gekomen dat Rotterdam niet genoeg afval produceert. Rotterdam importeert nu afval vanuit het buitenland, wat vervolgens getransporteerd wordt met schepen en vrachtwagens naar afval verwerkingsfabrieken in Rotterdam. Erg milieubewust en kosten besparend is het in feite niet.

Of een maatregelen daadwerkelijk een milieubewuste keuze is kan niet eenvoudig gezegd worden, zoals in het voorbeeld te lezen is. Daarentegen is kostenbesparing makkelijk te berekenen. Maatregelen om kostenbesparend te wonen kunnen heel eenvoudig zijn. Hier volgen enkele nuttige voorbeelden die je kunt gebruiken om op je woonkosten te besparen.

Zuinig led verlichting kopen

Veel huishoudens hebben nog een halogeenlamp, spaarlamp of zelfs gloeilamp als lichtbron in huis. Met led verlichting kan je tot honderd procent besparen. De aanschafprijs van led licht hoger, maar het verbruik ligt lager en de levensduur ligt hoger.

Alles in een pakket vergelijken

Heb je een huistelefoon, internet en digitale televisie bij verschillende providers lopen? In dat geval in het altijd kostenbesparend om alles aan te sluiten bij een provider. De kosten per provider kunnen verschillen. Raadpleeg hiervoor diverse vergelijkingssites

Energiemaatschappijen vergelijken

Water, gas en licht sluit je af bij een energieleveranciers. Kosten kunnen verschillen. Daarom is het verstandig prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken. In de meeste gevallen betaal je het eerste jaar minder, dan de jaren daaropvolgend. Tevens geven veel leveranciers welkomstgeschenken, zoals een televisie of tablet.

Huur- of koopsubsidie aanvragen

Heb je een huurwoning? Wellicht dat je in aanmerking komt voor huursubsidie. Bij de belastingdienst kan je informeren of je hiervoor in aanmerking komt. Heb je een hypotheek? In dat geval kan je misschien aanspraak maken op koopsubsidie. Informeer hiervoor bij de belastingdienst. Jouw woonsituatie en inkomsten zullen bepalen of je hiervoor in aanmerking komt