Een mol in je tuin? Vervelend!

Als je in je goed onderhouden gazon plots hopen aarde ziet verschijnen, weet je hoe laat het is: een mol in de tuin! Het plaatsen van een mollenklem is natuurlijk een mogelijkheid. Mollen bestrijden en mollen verjagen kan gelukkig ook op een natuurvriendelijke manier.

Een mol vangen

Je kunt een mol levend vangen met een mollenval. Deze val wordt in een veel gebruikte mollengang geplaatst. Controleer regelmatig via speciale controlegleuven of er een mol in je val zit. Laat het diertje terug vrij op een flinke afstand van je tuin.

mollen bestrijden

Gebruik ultrasoon geluid

Je kunt ook op een simpele manier mollen verjagen. Een mol heeft een scherp gehoor, en is als de dood voor ultrasoon geluid. Het is daarom een goed idee om in je tuin op een aantal plaatsen een ultrasoon geluidsapparaatje te plaatsen. Zelf heb je daar geen last van, maar een mol kan dit geluid niet verdragen en zal al snel uit je tuin wegvluchten.

Sluit je tuin af voor mollen

Mollen bestrijden kun je ook op een preventieve manier. Je kunt de toegang tot je tuin onmogelijk maken voor een mol. Breng anti-mollengaas als een soort tuinomheining rond je tuin in de grond aan. De gaas moet wel minstens 80 cm diep worden aangebracht. Je kunt de anti-mollengaas ook als een soort zeildoek een paar centimeter onder de oppervlakte ingraven. Een mol kan dan niet meer aan de oppervlakte komen en molshopen veroorzaken.

Mollen carbid gebruiken

Een effectief middel is het gebruik van mollen carbid. De geur van calciumcarbide kan een mol niet verdragen. Plaats daarom 200 gram calciumcarbide in een hoofdgang, voeg water toe en dek de gang terug af. De mol zal zo snel mogelijk de biezen pakken!