Om een goede stevige oprit aan te leggen zijn er een aantal zaken van belang om rekening mee te houden. Doe je dit niet, dan ga je ongetwijfeld problemen krijgen, zoals bijvoorbeeld verzakkingen of het verschuiven van de stenen. In dit artikel hebben we de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

Gebruik dikke stenen of tegels

De stenen of tegels die je gebruikt voor het aanleggen van een oprit moeten dik genoeg zijn. Een geparkeerde auto is namelijk een flink gewicht, en als de stenen of tegels te dun zijn dan bestaat de kans dat ze breken door het gewicht. Over het algemeen worden stenen met een dikte van tenminste 7 centimeter aanbevolen voor gebruik voor een oprit.

Zorg voor een goede fundering

Het is belangrijk om te zorgen voor een goede ondergrond voor je nieuwe oprit. De belangrijkste redenen hiervoor zijn om te voorkomen dat de oprit op den duur gaat verzakken of dat de stenen of tegels breken . Een goede fundering van ophoogzand voor een oprit hoort tussen de 25 en 35 centimeter hoog te zijn.

Kies het juiste legverband

Het patroon waarin je stenen of tegels legt wordt ook wel een legverband genoemd. Er zijn vele mogelijkheden, maar voor een oprit is het verstandig om te kiezen voor een stevig legverband zoals een elleboogverband of keperverband waarbij de stenen dwars tegen elkaar aanliggen, om zo verschuivingen te voorkomen.

Gebruik opsluitbanden

Opsluitbanden leg je aan de randen van bestrating om de stenen of tegels in te klemmen en er zo voor te zorgen dat er geen ruimte is om te verschuiven. Ook opsluitbanden komen in veel verschillende soorten en maten, maar voor een oprit kun je het beste kiezen voor de stevigere varianten. Het gangbare advies is om opsluitbanden van tenminste 8x20x100 centimeter te gebruiken voor een oprit.

Aftrillen

Door de oprit af te trillen zorg je ervoor dat de stenen of tegels zich goed vastzetten in de ondergrond, waardoor ook dit weer de kans op verschuivingen of verzakkingen in de toekomst doet afnemen.