Overkapping bouwen in 5 stappen

Bent u van plan een overkapping te bouwen? Dit kan gedaan worden door het volgen van deze 5 stappen. Let op waar u uw overkapping wilt gaan plaatsen. Een overkapping kan veel schaduw geven, denk daardoor ook even goed na waar u de overkapping gaat plaatsen.

Stap 1: Fundering plaatsen

Begin met het uitmeten van de overkapping en alle onderdelen op maat te zagen. Vervolgens start je met de plaatsing van de fundering. Dit moet gedaan worden met robuuste palen. Deze palen moet stevig staan, het is dan aan te raden om een betonpoer te gebruiken. Dit is echter wel afhankelijk van je ondergrond. Zorg ervoor dat bij het plaatsen van de palen je een waterpas gebruikt. Zo kun je nagaan of de palen recht in de grond staan. Om het bukgevoel te voorkomen is het verstandig om de overkapping minimaal 220 centimeter hoog te maken.

Stap 2: Dakbalken plaatsen

Wanneer stap is uitgevoerd is het tijd om de dakbalken te gaan plaatsen. Er zijn twee typen balken namelijk draag-en dwarsbalken. De draagbalken moeten aan de buitenkant worden bevestigd. De dwarsbalken worden vervolgens weer bevestigd aan de draagbalken.

Stap 3: Dakplaten bevestigen

Nu deze stappen zijn gemaakt is het frame voor de overkapping afgerond. Nu moet het worden afgewerkt. Schroef de dakplaten vast met behulp van een schroefmachine

Stap 4: Maak uw overkapping waterdicht

De overkapping staat nu inmiddels, maar u bent nog niet klaar. Het dak heeft EPDM-folie nodig. Dit is een dun waterdicht rubber. Controleer eerst of dit folie past. Als dit het geval is dan kan het folie worden vastgekit. Tel bij het opmeten van het folie een overlengte van 20 cm erbij op.

Stap 5: Overkapping aankleden

Gefeliciteerd! Uw overkapping is nu in principe klaar. Je kunt nu alles gaan inrichten of wat extra’s toevoegen. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om drainagematten op het folie toe te voegen. Deze matten nemen al het water op!

Schakel hulp in

Het maken van een overkapping is zo gemakkelijk nog niet. Komt u er niet dan is het verstandig om hulp in te schakelen van een professioneel vakman. Deze kunnen u vaak ook een indicatie geven van het totale kostenplaatje.