Daken

Een huis is pas echt af als er een dak op zit, het is als het ware de kroon van je eigen paleisje. Het is dan ook een van de meest prominente onderdelen van je huis en verzorgt dan ook zeker een grote esthetische functie naast het beschermen tegen regen, wind, zon en sneeuw. Er zijn veel verschillende typen daken waarin dit artikel meer over verteld wordt.

Bitumen was jaren lang een van de meest toegepaste vormen van dakbedekking. Het is ook wel bekend onder de naam dakleer en wordt vooral toegepast op platte daken. Het is een restproduct van ruwe aardolie en heeft een was asfaltachtige look. Het plaatsen is makkelijk en heeft een levensduur van ca 25 jaar.

Dakpannen zijn de beschermer van de meeste huizen in Nederland, vroeger waren ze vooral oranje/rood achtig, maar tegenwoordig is het assortiment een stuk uitgebreider en vallen de dakpannen in veel verschillende vormen en maten te verkrijgen. Ze zijn in zekere mate milieuvriendelijk en zijn bestand tegen alle weersomstandigheden. Ook dakpannen vallen in verschillende vormen te verkrijgen zo heb je kleidakpannen, dit zijn de oude vertrouwde varianten met een erg lange levensduur. Je hebt de betonnen dakpan die is gemaakt van uitgehard cement en erg goedkoop is in de aanschaf. Ga je voor een natuurlijke look dan zijn leiendakpannen jouw grote vriend.

Rieten dakbedekking is er voor een echte natuurlijke look. Vroeger werd het vooral toegepast omdat het een erg goedkope oplossing was, tegenwoordig is het juist een luxeproduct en statussymbool. Een rieten dak geeft een zeer authentieke uitstraling aan de woning en isoleert erg goed. Het is niet nodig om los te gaan met bijvoorbeeld peurschuim want de rietstengels houden in de winter de warmte binnen en in de zomer juist buiten. Zo ben je geen bergen met geld kwijt aan de verwarmingsrekening. Een rieten dak mits goed en professioneel onderhouden door een rietdekkersbedrijf gaat ongeveer 45 jaar mee.