Een uitbouw kan echt voor meerwaarde van je huis zorgen. Je voegt letterlijk extra ruimte toe aan je huis en dat merk je ook aan de ruimtebeleving in huis. Bovendien haal je er meer licht mee naar binnen. Vooral bij een huis dat van zichzelf wat donkerder is van binnen, is dat erg fijn.

Er is erg veel keuze in materialen en constructies voor een uitbouw. Waar de een ervoor kiest de uitbouw een evenbeeld van de bestaande woning te laten lijken, vindt de ander het juist mooi als de uitbouw in totaal contrast staat met de woning. We geven je graag een aantal slimme voorbeelden en tips voor een uitbouw.

Moderne aanbouw aan een traditioneel huis

Een traditionele boerderij met een rieten puntdak bijvoorbeeld gaat mooi samen met een moderne aanbouw in dezelfde vorm. Door bijvoorbeeld houten balken te combineren met een stalen skelet, grote ramen en een betonnen vloer zorg je voor een uitbouw die toch bij de boerderij past maar wel heel strak oogt. Ook zwartgeverfd hout geeft een moderne touch aan een klassieke woning.

Binnen met buiten verbinden

Door voor openslaande deuren te kiezen, kun je de tuin meer met de ruimte binnen verbinden. Een nog origineler idee is om schuiframen te kiezen die volledig in de muur kunnen verdwijnen. Op deze manier wordt binnen echt buiten.

Je kunt binnen ook met buiten verbinden door de vloer binnen en buiten hetzelfde te maken. Kies voor dezelfde tegelvloer binnen en buiten of leg dezelfde houten planken in zowel de aanbouw als op het terras.

Serre versus aanbouw

Een serre is altijd een aanbouw maar een aanbouw is niet per definitie een serre. Een serre is echt een apart ogend gedeelte van het huis dat vaak volledig van glas is gemaakt, soms is zelfs het dak van glas. Een aanbouw vormt vaak een verlengstuk van het huis. Een aanbouw kies je dus vaak wanneer je leefruimte mist in je keuken bijvoorbeeld en je met behulp van de uitbouw je keuken wilt vergroten. In een serre wordt vaak een apart zitje gecreëerd.

Hout, metaal of metselwerk

Hout is een duurzaam en ecologisch materiaal, metaal geeft je de mogelijkheid te werken met grote raampartijen en geeft een strakke, moderne uitstraling en een uitbouw van baksteen geeft een meer landelijke stijl. Ieder materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Je mag een aanbouw van max. 2,5 meter diep achter of naast je woning plaatsen. Daarbij mag je niet meer dan de helft van je perceel bebouwen. Wanneer je een uitbouw laat plaatsen, investeer je beschikbare budget dan zo goed mogelijk. Kom je geld tekort om al je woonwensen te kunnen realiseren? Er zijn meerdere manieren om je gewenste uitbouw te financieren, bijvoorbeeld met een persoonlijke lening van een kredietverstrekker als Findio. Informeer naar de mogelijkheden!