Ja misschien wist je het nog niet, maar er zijn twee soorten schuurmachines. Namelijk de stationaire- en de handschuurmachines. Nu geven deze benamingen als genoeg informatie om te begrijpen wat er met beide schuurmachines wordt bedoeld. Zo wordt er met stationair bedoeld dat deze machines vaak lastig zijn te verplaatsen en daarom een vaste plek krijgen toegewezen. Daarnaast kun je een handschuurmachine overal mee naar toe nemen en eenvoudig verplaatsen met je handen. Nu heb je misschien de vraag, maar welke schuurmachine is dan voor mij geschikt? Laten we hieronder is een aantal punten behandelen die de keuze tussen een hand- of stationaire schuurmachine vereenvoudigen.

Werkzaamheden

Allereerst zijn de werkzaamheden die je uitvoert erg belangrijk. Het werken met een stationaire schuurmachine doe je niet als je een klein plankje iets wilt bijschuren. Ook omdat de machine op één plek staat is het schuren van bijvoorbeeld geplaatste kozijnen onmogelijk. Het is dus wel duidelijk dat de stationaire schuurmachine niet overal inzetbaar is. Wel is het de ideale oplossing voor wanneer je grote balken wilt schuren of veel voorkomende handelingen moet verrichten. Daarom zie je stationaire schijf- of bandschuurmachines ook vaak terug in houtbewerkingsfabrieken.

Kosten

Een andere factor waarmee je het beste rekening kunt houden zijn de kosten. Die zijn bij een stationaire machine natuurlijk een stuk hoger dan bij een handschuurmachine. Neem bijvoorbeeld een deltaschuurmachine, welke al verkrijgbaar is voor ongeveer 100 euro. Daarnaast kost een stationaire schuurmachine vaak al snel meer dan 400 a 500 euro. Wel is dit weer per type afhankelijk. Merken zoals Ferm en Powerplus brengen nog weleens consumenten stationaire schuurmachines op de markt. Een stuk goedkoper, waardoor betaalbaarder voor de gemiddelde consument. In dit geval lever je vaak wel in op kwaliteit en vermogen.

Flexibiliteit

Ook ontbreekt het bij een stationaire schuurmachine aan flexibiliteit. Je kunt hem niet even van de ene kant naar de andere kant bewegen. Het vervoeren van zo’n schuurmachine in bijvoorbeeld een bedrijfsbusje is dan ook sterk af te raden. Als klusser zal je daarom maar gewoon moeten accepteren, dat een stationaire schuurmachine op één plek blijft staan. Echter is het wel zo dat er ook consumenten stationaire schuurmachines bestaan, welke een stuk compacter zijn. Deze schuurmachines kun je vaak wel beter verplaatsen. Het is maar net wat jezelf wil, maar over het algemeen levert een schijf- of bandschuurmachine een beter resultaat. Niet alleen dankzij de krachtige werking, maar ook omdat deze machines in de meeste gevallen van een hoogwaardige kwaliteit zijn.