Voor verschillende loodgietersklussen is de hulp van een professionele loodgieter vereist. Bijvoorbeeld het installeren van een nieuwe CV ketel mag alleen door een erkende installateur worden uitgevoerd die getraind is in alle belangrijke beveiligingsaspecten van deze klus. Er zijn echter ook andere loodgieterswerkzaamheden die je makkelijk zelf kunt doen. Het vervangen van een toilet is hier een goed voorbeeld van. Een toilet vervangen is namelijk in zes simpele stappen makkelijk zelf te doen. In dit artikel beschrijven we stap voor stap alle handelingen die verricht moeten worden. Je zal zien dat een toilet vervangen een klus is die niet veel voorstelt.

Waterreservoir leeg laten lopen
De eerste stap bij het vervangen van een toilet is het leeg laten lopen van het waterreservoir van het oude toilet. Dit doe je door eerst de watertoevoer naar de wc af te sluiten. Vervolgens til je de deksel van het reservoir en spoelt de wc net zolang door tot er helemaal geen water meer in het reservoir zit. Je kunt een spons gebruiken om het laatste beetje water op te nemen.

Losdraaien moeren en bouten
Nadat het waterreservoir is leeggemaakt kunnen de moeren en bouten waarmee het toilet bevestigd is worden verwijderd. Deze zitten meestal verborgen onder plastic kapjes die makkelijk met de hand te verwijderen zijn. De moeren kunnen worden losgedraaid met een steeksleutel. Soms kan het zijn dat de bout meedraait bij het losdraaien. In dit geval kan je met een dunne tang de bout vasthouden.

Toilet verwijderen
Als de moeren en bouten zijn losgedraaid dan kan het toilet verwijderd worden. Het kan zijn dat de wc-pot een aantal keren heen en weer geschoven moet worden om deze los te wrikken van zijn plek. Personen die alleen te werk gaan kunnen het beste eerst het waterreservoir van de pot verwijderen. Hierdoor wordt het makkelijker om het toilet te verplaatsen.

Nieuwe bouten plaatsen
Op de plekken waar de oude bouten zaten kunnen nu de nieuwe bouten geplaatst worden. Deze moeten naar boven wijzen om het nieuwe eroverheen te plaatsen. Smeer de bouten ook in met een was om deze te beschermen tegen water en corrosie tegen te gaan. Ook zorg je er met deze wax voor dat de bouten beter waterdicht blijven als de plastic kapjes die hier overheen geplaatst worden falen.

Reservoir en wc-pot verbinden
In de meeste gevallen worden de wc-pot en het waterreservoir los van elkaar geleverd. Immers zijn deze twee componenten makkelijker los van elkaar te vervoeren. Om een nieuwe toilet te plaatsen moeten daarom eerst de pot en het reservoir op de juiste manier met elkaar verbonden worden. Dit is het makkelijkste te doen wanneer het toilet nog losstaat.

Toilet installeren
Als alle voorgaande stappen zijn afgewerkt dan kan het nieuwe toilet geïnstalleerd worden. Schuif deze simpelweg over de boeten en draai deze vast. Controleer of het reservoir niet wiebelt op de pot en sluit vervolgens de watertoevoerslang weer aan. Bij het vullen van het reservoir check ook of er water lekt.