Tuintip: Je eigen bestrating leggen

Het voorjaar breekt aan en het wordt dus weer tijd om tijd en energie te steken in de tuin. Zo hebben we tijdens de zomer de ruimte en locatie om te genieten van het zonnetje en lekker tot rust te komen. Je behaalt de maximale zelfvoldoening wanneer je zelfstandig de bestrating legt in jouw tuin. Wie enige ervaring heeft met klussen kan aan de hand van een aantal stappen al zelfstandig de bestrating aan huis leggen. Wij geven de stappen hieronder die je kunt doorlopen om dit te doen. Daarnaast bespaart dit ook een flink bedrag wanneer je anders van plan was om de hele klus uit te besteden.

Stappenplan tuinbestrating leggen

Stap 1 is waar je het beste niet klakkeloos kunt beginnen met het leggen van de bestrating, maar eerst een goed plan uitwerkt. Schets hoe je verwacht dat de tuin eruit komt te zien en zorg dat je de afmetingen duidelijk in kaart brengt. Op basis hiervan kan je van start gaan met het bestellen van de materialen. Vervolgens kun je starten met het uitzetten van contouren. Dit doe je met dunne latten, draadpennen en piketpaaltjes. Op de paaltjes geef je aan welke hoogte de stenen hebben. Vergeet ook niet om een afschot in te stellen, zodat alles bij een regenbui niet direct onder water staat.

Hierna is het tijd voor het zandbad. Zorg voor een goede ondergrond. Dit kan met het storten van steenpuin. Ook kan hier een worteldoek overheen worden gelegd, zodat er later geen onkruid doorheen groeit. Het zandbed kan worden gelegd met metselzand of fijn split. Met behulp van een trilplaat kan het zandbed worden aangedrukt.

Voordat je de bestrating gaat leggen plaats je eerst de opsluitbanden om het zandbed heen. Deze kunnen met betonbanden of palissadebanden worden geplaatst. Wanneer dit klaar is controleer je het zandbed en dan is het tijd om de bestrating in je tuin te gaan plaatsen. Aangeraden wordt bij het plaatsen van de tegels om vanaf het hoogste punt te gaan werken en vanaf daar naar het laagste punt toe te gaan. Dit vermindert de kans op het beschadigen van het zandbed. Om de uiteindelijke lege plekken op de vullen kun je met een tegelknipper de stenen zo knippen dat alles precies binnen het oppervlak past. Zodra de stenen in de tuin zitten is het zand om deze in te vegen en dicht te trillen. Bij het trillen begin je aan de rand en ga je van daaruit naar het midden van de tegels.