Water in huis is een teken dat er veel meer aan de hand is.

Heeft u de emmers en potten ook klaar staan zodra er een storm wordt verwacht? Zo ja, dan bent u niet de enige. En we weten dan ook precies waar de eerste druppels zich aan het plafond of het houtwerk van het dak vormen. Maar in plaats van alleen de emmers tevoorschijn te halen zodat de vloer niet nat wordt zou het veel beter zijn om de oorzaak van de vallende druppels in kaart te brengen. Want als er eenmaal water naar binnen kan komen is dat vaak een teken dat er veel meer aan de hand is. Dat kan een scheur in een dakpan of een stuk bitumen of EPDM zijn, maar het kan evengoed betekenen dat er zich al schimmel of zelfs rot aan het dak aan het vormen is.

 

Dakinspectie zorgt voor rust en veiligheid

Een lekkend dak is vervelend maar ook gevaarlijk. Zodra een daklek is ontstaan dan heeft de regen die vaak met harde wind naar binnen wordt gestuwd vat op het dak werk dat er onder zit. Of dat nu een plat betonnen dak is of een houten raster van een schuin dak maakt niet uit. Beide daken zijn extreem gevoelig voor vochtophopingen die veroorzaakt worden door een lekkage dak. Gelukkig kan je jezelf een hoop ellende besparen door tijdig een dakinspectie te laten uitvoeren. Met een dakinspectie weet je namelijk zeker dat je dak in een prima conditie verkeert.

 

Afspraak maken voor dakinspectie

Vaak kunnen we een daklekkage niet met het blote oog zien. We merken het alleen op als er weer eens een flinke regenbui op het dak valt. Het is aan te raden op dat moment exact in kaart te brengen waar het water vandaan komt. Je kunt er bijvoorbeeld foto’s van maken met je mobiel. Als dan de storm voorbij getrokken is maak je een afspraak voor een dakinspectie en kan je aan de expert je gemaakte foto’s klaten zien. Dat is voor hem weer handig om het daklek of meerdere lekkages aan het dak op te sporen.

 

Daklek veroorzaakt schimmel en rot

Wat veel mensen niet weten is dat een daklek veel meer kwaad in de zin kan hebben dan men zich realiseert. Met name daken die voorzien zijn van een isolerende laag zijn extra gevoelig voor bijvoorbeeld schimmel en rot. Dat komt omdat het water dat door het dak naar binnen drupt zich hecht aan het isolatiemateriaal. Langzaam aan hoopt zich daar dan een hoop vocht op en begint de boel te rotten. Het dak wordt zwakker en het islolatie materiaal wordt zwaarder. Dat is een toenemende last voor het dak met alle mogelijke gevolgen van dien. Daarnaast verliest het isolatiemateriaal aan isolatiewaarde als er vocht op komt.

 

Dakinspectie geen luxe maar noodzaak

De kleinste daklekkage zit vaak in een nog kleiner hoekje. De meeste Nederlanders merkt dit soort lekkend dak pas op als er schimmelplekken op de muur ontstaan. Die plekken kunne ontstaan doordat er bijvoorbeeld langs de schoorsteen water naar binnen sijpelt en achter het behang blijft zitten. Een dakinspectie is dan ook geen luxe maar een absolute noodzaak. Het beste is om elk jaar een grondige dakinspectie te laten plaatsvinden om het ergste te voorkomen.