Als je ervoor gekozen hebt om een rolsteiger te kopen dan kan deze vaak niet zomaar gebruikt worden, om te zorgen dat het gebruik veilig is zitten er wat regels aan het gebruik van rolsteigers verbonden. De verplichtingen wat betreft de technische constructie en de steiger documenten staan beschreven in het arbobesluit. Naast dat hier dus bijvoorbeeld de steiger documenten in staat legt dit besluit verder ook een aantal verplichte opleidingen vast. Zo mogen enkel speciaal opgeleide personen een rolsteiger monteren, demonteren of ombouwen.

Het stabiel opstellen van een rolsteiger

Iets wat heel erg belangrijk is bij het gebruiken van een rolsteiger is dat een rolsteiger echt op een vlakke grond geplaatst moet worden. Daarnaast is ook de draagkracht van de ondergrond belangrijk, het is dus van belang dat de rolsteiger op een stevige ondergrond staat dus niet op bijvoorbeeld een ondergrond van zand. Is er geen mogelijkheid tot een vaste ondergrond kan je het beste met rijplaten of stalen U-profielen werken. Vaak is het wel zo dat een rolsteiger is uitgerust met stabilisatoren of uitzetpoten deze zorgen voor extra stabiliteit. Andere dingen waar je rekening mee moet houden bij de opstelling van je rolsteiger is de nabijheid van bovengrondse stroomleidingen, de aanwezigheid van naar buiten draaiende deuren of ramen of automatisch werkende zonwering. Daarnaast is het ook belangrijk om op te letten of er gevaar is voor aanrijding door voertuigen, dit risico kan je aanpakken door de ruimte onder de rolsteiger af te zetten met een signalisatie. Tenslotte is het verstandig om te kijken of de plaats waar de rolsteiger staat windgevoelig is, is dit wel zo dan moet je hier wel rekening mee houden want werken bij hogere windsnelheden houd meer gevaar in dat is ook een van de redenen om ook te kijken naar valbescherming. Kortom is het dus belangrijk om bij het gebruik van een rolsteiger je aan de veiligheidsvoorschriften te houden zo zorg je voor een veilige werkomgeving.

Veilig werken op een rolsteiger

Voordat je gebruik gaat maken van een rolsteiger is het verstandig om al de onderdelen na te lopen, in de frames van een rolsteiger mogen bijvoorbeeld geen deuken of gaten zitten; het is dus van belang dat deze gewoon recht zijn. Ook de werkvloer moet recht zijn en vrij van vervuiling, dit is voor extra veiligheid en een goede stabiliteit. Tenslotte is het ook belangrijk om na te kijken of je rolsteiger stabiel staat en of de wielen geblokkeerd zijn en om te vermijden dat je van de steiger valt is het verstandig om te checken of er genoeg valbescherming is.