Aan alles komt een einde. Ook sloten zijn niet gemaakt om voor altijd mee te gaan. Iedere huiseigenaar zal ongetwijfeld een keer meemaken dat de sloten van zijn of haar huis niet meer werken. In dit geval kan er een slotenmaker worden ingeschakeld om het probleem te verhelpen. Echter is in de meeste gevallen zelf sloten repareren ook mogelijk. Hierdoor bespaar je de kosten voor het inhuren van een slotenmaker. Bovendien zorgt de kennis die vereist is om sloten te repareren er ook voor dat de levensduur van sloten wordt verlengd en deze niet vervangen hoeven te worden. De klus van het repareren van een niet werkend slot is namelijk ook meteen het onderhoud die sloten nodig hebben.

Oorzaak vaststellen
Om een slot te repareren moet eerst de oorzaak vastgesteld worden waarom het slot niet meer goed functioneert. Sommige oorzaken komen vaker voor dan andere. In dit artikel geven we drie voorbeelden van veel voorkomende oorzaken voor een niet functionerende sloten. Bij elke oorzaak geven we ook aan wat de juiste oplossing voor het probleem is en wat je zelf kan proberen om het slot te repareren.

Sleutel kan niet gedraaid worden
Het meest voorkomende probleem met sloten is dat de sleutel niet meer gedraaid kan worden in de cilinder. In de meeste gevallen is de oorzaak van het probleem dat er vuil is opgehoopt in het slot. Hierdoor kunnen de onderdelen niet meer soepel bewegen en kost het grote moeite om de sleutel te draaien. De reactie van veel mensen is extra kracht zetten met de sleutel om deze alsnog te draaien. Dit is echter niet slim want het gevolg hiervan kan zijn dat de sleutel afbreekt in het slot. Als dit gebeurt dan is een slotenmaker zeker vereist. Het beste kan een smeermiddel in het slot gespoten worden om het vuil los te weken. Vaak kan de sleutel hierna weer soepel gedraaid worden.

Vastgevroren slot
In de winter kan het weleens voorkomen dat een slot is vastgevroren. Vooral bij autosloten komt dit probleem vaak voor. In dit geval is er een druppel vocht in het slot bevroren waardoor de onderdelen van het slot niet meer kunnen bewegen zoals het hoort. Gooi geen warm water in het slot. Dit kan het probleem namelijk tijdelijk verhelpen maar op de lange termijn ook erger maken. De beste oplossing is om de sleutel in warm water te leggen waardoor deze warm wordt en het slot weer geopend kan worden. Als dit niet helpt kan er ook geprobeerd worden om antivries vloeistof in het slot te spuiten.

Slot vergrendeld niet meer
Wanneer een sleutel in het slot gedraaid kan worden en de klink of draaiknop gewoon bewogen kan worden maar het slot niet vergrendeld wordt dan is er meestal iets mechanisch mis in het slot. In dit geval hoeft niet altijd het complete slot vervangen te worden. Alhoewel dit wel vaak de beste oplossing is. Echter in sommige gevallen kan het slot nog altijd gerepareerd worden. Dit is echter wel een klus die aan een slotenmaker overgelaten moet worden.