Kunstgras laten aanleggen door een expert of hovenier

Naast het kunstgras zelf, bieden veel hoveniers een breed assortiment aan toebehoren. Deze toebehoren zijn van belang als u het kunstgras gaat laten leggen. In deze blog nemen we u mee in de wereld van het aanleggen van kunstgras benodigdheden.

Kwartszand

Dit is speciaal fijn zand welke ingestrooid dient te worden tussen de vezels van het kunstgras. Het is aan te raden om alle kwaliteiten van 30 mm en hoger in te strooien met kwartszand. Dit kwartszand zorgt voor een stabielere kunstgrasmat en tevens houd het zand de vezel beter omhoog en beschermt deze beter tegen slijtage. Mocht u het kunstgras enkel voor sier-toepassingen gebruiken, dan kan kwartszand eventueel achterwege worden gelaten. Maar hoveniers van kunstgrasrevolutie.nl adviseert u ten allen tijde om toch het kunstgras in te strooien. Voor de duidelijkheid, na het instrooien en invegen van het kwartszand, is het zand niet meer zichtbaar en tevens blijft het op de bodem van de mat liggen (je loopt het er dus niet uit). De prijs van het kwartszand is 8,95 euro per zak van 25 kg. U heeft gemiddeld 7 kg per m2 nodig voor siergras. U kunt het kwartszand met een borstelmachine of harde bezem invegen.

Drukverdeeldoek

Drukverdeeldoek heeft een tweetal functies, te weten: logischerwijs verdeelt dit doek de druk op het zandbed zodat er geen kuilen ingetrapt worden. Wel moet de ondergrond van kunstgras hard en vlak zijn voordat u gaat installeren. Dus wij raden aan dat op elk zandbed, drukverdeeldoek wordt gebruikt. Mocht uw onderbouw bijvoorbeeld tegels betreffen, dan is drukverdeeldoek niet nodig. De tweede functie van het drukverdeeldoek is dat het tevens dient als anti worteldoek. Dus het houdt tevens de wortels tegen. De prijs van het drukverdeeldoek is 1,49 euro per m2.

Lijm en lijmband

Mocht uw perceel langer en breder zijn dan 4 meter (dit is namelijk de rolbreedte), dan dient u lijmnaden aan te leggen. Daarvoor heeft u lijm en lijmband nodig. De lijmband gaat per meter en kost 1,39 euro per meter. De lijm gaat per pot van 3 kg. Met 3 kg kunt u circa 6-8 meter lijmen. Dit blik kost €39,95. Tip: gebruik een lijmkam (te halen bij de bouwmarkt).

Zelfklevende lijmband

Naast bovenstaande combi van lijm en lijmband en het sinds kort ook mogelijk om kant en klare lijmband te kopen waarop reeds een lijmlaag is aangebracht. Deze zelfklevende lijmband is erg gebruiksvriendelijk en makkelijker te verwerken dan losse lijm en lijmband. De kostprijs voor deze kant en klare lijmband is 6,95 euro per meter.

Valdemping

Valdemping is een soort rubberen mat van 2 cm dik. Deze mat zorgt er in de eerste plaats voor dat bij een eventuele val van bijvoorbeeld een kind of baby, de val wordt gebroken zodat de kans op letsel / pijn wordt geminimaliseerd. Naast deze veiligheidsfactor, heeft de valdemping nog een prettige bijkomstigheid. De valdemping zorgt voor zeer natuurlijk “loopgevoel” (dus als men over het kunstgras loopt). Als u valdemping gebruikt, dan is het net alsof u over echt gras loopt (het is net zo zacht als echt gras). Tot slot moet gezegd worden dat de valdemping matten worden uitgerust met drukverdeeldoek. Dit doek wordt aan 1 zijde op de mat gelijmd. Dus als u valdemping aanschaft, dan hoeft u geen drukverdeeldoek meer aan te schaffen. De prijs van de valdemping matten is 15,95 euro per m2.