Hoe kun je optimaal genieten van de bomen in je tuin

Bomen zijn vaak de blikvangers van de tuin. Mooi en statig steken ze uit boven de rest van je beplanting. Bomen zijn er in veel verschillende soorten en afmetingen. Is een grote eik een te groot, dan kun je misschien beter een andere boom uitkiezen. Zo kun je bijvoorbeeld een mooie fruitboom planten in je tuin. Is deze uitgebloeid, kun je er letterlijk de vruchten van plukken. Ook een leiboom kan erg mooi staan in je tuin. Daarnaast vormen deze bomen samen ook een soort tuinafscheiding en zorgen de leibomen voor voldoende schaduw in de zomer. Om optimaal te kunnen genieten van de bomen in je tuin is een goede boomverzorging noodzakelijk. Wat dat precies inhoudt, lees je in dit artikel.

De juiste verzorging voor je bomen

Hoewel bomen van nature eigenlijk geen verzorging nodig hebben, wordt het wel aangeraden de bomen goed te onderhouden. Door de boom te snoeien, kun je deze vormen naar de vorm die jij in gedachten hebt. Ook is het verstandig laaghangende takken te snoeien en takken die een risico kunnen vormen voor hun omgeving. Soms zijn takken beschadigd na een zware storm en kunnen ze afsterven. Deze dode takken dien je te verwijderen, omdat insecten en schimmels anders de vrije hand krijgen en ervoor kunnen zorgen dat jouw boom ziek wordt en helemaal afsterft. Dat wil je uiteraard voorkomen. Daarnaast wordt de boomkroon voller en mooier van vorm wanneer je de dode takken wegsnoeit. Hij schiet weer helemaal mooi uit. Naast snoeien, dienen bomen in sommige gevallen ook bijgewaterd te worden of bemest te worden. 

Voordelen van een goede boomverzorging

Niet alleen ziet je boom er weer mooi en gezond uit dankzij een goede boomverzorging, ook biedt boomverzorging meer voordelen. Zo worden tijdens de boomverzorging risicovolle takken weg gesnoeid, waardoor kans op schade verkleind wordt. Ook blijft de boom in goede conditie en dat is weer noodzakelijk om de kans op ziektes en plagen te verkleinen. Voor de snoei van fruitbomen geldt overigens dat een goede snoeibeurt ervoor zorgt dat de vruchtopbrengst van de boom vergroot wordt. Zo heeft u heerlijke appels of peren in overvloed.

Bomen laten onderhouden

Uiteraard kun je zelf aan de slag gaan met de bomen, maar je kunt de boomverzorging ook uitbesteden. Het voordeel van een professioneel bedrijf in de arm nemen, is dat dit bedrijf vaak veel kennis van zaken heeft. De boomverzorger weet hoe de bomen gesnoeid dienen te worden, maar kunnen je daarnaast ook helpen met het planten van bomen en het verwijderen van bomen. Tijdens het jaarlijks boomonderhoud, wordt de boom ook gecontroleerd op boomziektes en plagen. Op die manier ben je er snel bij en zou je zo een eventuele kap voor kunnen zijn.