Deze blog gaat over warp-vloerverwarming en schuimbeton. In deze blog zal ik dieper ingaan op de werking van warp-vloerverwarming. Ook zal ik de voor- en nadelen van schuimbeton noemen en nog wat extra interessante informatie.

WARP-vloerverwarming

WARP-vloerverwarming is misschien minder bekend dan de elektrisch variant of de infrarood variant. Echter heeft het u ook meer dan genoeg voordelen te bieden. Het is een andere optie als u iets wilt dat net even wat langer meegaat dan elektrische of infraroodsystemen. Wat het grootste voordeel is aan deze uitvoering? Het maakt gebruik van waterleidingen in plaats van koperen leidingen (zoals bij elektrische systemen), wat ze flexibeler maakt dan andere opties. Let er echter wel op dat dit ook betekent dat ze na verloop van tijd sneller corroderen als ze niet goed worden onderhouden. Gelukkig kan een specialist op het gebied van verwarming u hier alles over vertellen en het beste advies geven over hoe u dat kunt voorkomen. En dat is natuurlijk wel erg fijn om te weten.

In de volgende twee paragrafen ga ik het over schuimbeton hebben. Schuimbeton wordt vaak gebruikt bij het aanleggen van vloerverwarming.

De voor- en nadelen van schuimbeton

De voordelen:

-Omdat schuimbeton niet gevoelig is voor schimmel of rot is het een zeer duurzaam materiaal.

-Het belast de natuur minder, dan het gewone beton.

-Het heeft een zeer laag volumegewicht.

-Schuimbeton is vloeibaar, dus je kunt er in alle hoeken gaten mee komen.

-Het kan in een dag worden aangebracht.

-Het is net zo sterk als gewoon beton.

-Schuimbeton is ongevoelig voor schimmels en houtrot.

-Het heeft een goede cohesie

De nadelen van schuimbeton

-In een ruimte waarin schuimbeton is aangebracht, mag je 7 dagen niet lopen.

-De delen die niet met het schuimbeton in aanraking mogen komen, moeten eerst goed worden weggewerkt.

Schuimbeton zal ook op veengrond niet inzakken

Een algemene klacht, die je vaak hoort, is dat de bestrating, die je hebt gebruikt, gaat verzakken. Dat komt omdat de ondergrond niet stevig genoeg is of dat er wat anders met de ondergrond aan de hand is. Wanneer je een zwakke ondergrond hebt, kan dat gemakkelijk wegzakken, maar dat zal bij schuimbeton nooit gebeuren. Zand en stenen hebben een behoorlijk gewicht en kunnen daardoor gemakkelijk op een te slappe ondergrond gaan verzakken. Omdat schuimbeton veel lichter is, zal dat wegzakken daarbij niet plaatsvinden en het levert ook geen problemen op als het grondwaterpeil zakt. Ook zijn er grondsoorten, die van nature veel vocht opnemen. Het vocht in de grond kan bij bevriezing uitzetten en wanneer het gaat dooien, kan het zand gaan inzakken. Voor de verharding onder straten wordt alleen straatzand gebruikt. Dat blijft normaal gesproken goed op zijn plaats liggen, maar bij een stortbui kan het wegspoelen. Dan zal het geheel inzakken. Het inzakken schuimbeton zal niet gebeuren als een deel van het zand wegzakt. Het komt in de praktijk ook voor dat er ruimte onder de fundering van een woning ontstaat. Door de ruimte onder zo’n woning op te vullen met het beton zal het weer extra stevig worden. De woning zal dan niet verzakken, waardoor er ook geen scheuren in de muren zullen ontstaan.