Bij de aankoop van een nieuwe trap heb je de keuze uit een groot aantal modellen. Welke van deze modellen sluit het beste op jouw wensen aan? Er zijn diverse factoren om rekening mee te houden bij het kopen van een trap. Wil je bijvoorbeeld een trap die je eenvoudig zelf in elkaar kunt zetten? Moet de trap bewerkelijk zijn, om deze opnieuw te kunnen schilderen als je uitgekeken bent op de gekozen kleur? Enzovoorts. In dit artikel zetten we de verschillende soorten trappen voor je op een rijtje. 

Keuze uit een gesloten en open trap

In de basis kunnen trappen verdeeld worden over twee categorieën, namelijk: open en gesloten trappen. Bij gesloten trappen bevindt zich aan het uiteinde van iedere trede een stootbord. Zo’n stootbord verkleint de kans dat je uitvalt op de trap. Daarbij biedt het je de mogelijkheid om een trapkast onder de trap te bouwen. Het nadeel van een gesloten trap ten opzichte van een open trap, is het feit dat deze trappen veel licht uit een ruimte wegnemen. 

Trappen om zelf in elkaar te zetten

Bij de meeste trappen laat je een monteur komen om deze te monteren. Denk bijvoorbeeld aan een grote wenteltrap, een trap met in het midden hiervan een plateau, enzovoorts. Er zijn echter ook trappen die je zelf in elkaar kunt zetten. De molenaarstrap en steektrap zijn hier voorbeelden van. Ook een vlizotrap kun je als bouwpakket kopen. Het voordeel van dergelijke trappen is het feit, dat je doorgaans veel goedkoper uit bent dan bij een trap die door een monteur geplaatst moet worden. 

Naast het verschil tussen een open en gesloten trap en het verschil tussen een trap die je zelf in elkaar kunt zetten en modellen die gemonteerd moeten worden, is het slim om naar de benodigde ruimte van een trap te kijken. Een steektrap heeft bijvoorbeeld maar heel weinig ruimte nodig.

Zoek je een nieuwe trap? Dan vind je op Houtcompleet.nl een ruim aanbod bouwpakket trappen van hout.