Tijdens de steeds warmer wordende zomers in Nederland kan het heerlijk zijn om een airco op je slaapkamer te hebben. Toch zitten er voor een airco in de slaapkamer net wat meer eisen aan dan voor een airco in een andere ruimte. Je wil namelijk niet dat de airco zorgt voor een verminderde nachtrust dankzij geluidsoverlast of een te koude ruimte. 

Wat voor airco’s zijn er?

In deze blog gaan we twee verschillende modellen bespreken welke eventueel geschikt zijn voor in de slaapkamer. Dat is een split-unit airco en een monoblock airco. Het grootste verschil in deze modellen zit hem in het geluid dat ze produceren, het energieverbruik en de koelcapaciteit. 

Een split-unit airco bestaat uit een binnen- en een buitenunit. De binnenunit hang je op de gewenste plek in huis, in dit geval dus de slaapkamer. De buitenunit moet buitenshuis hangen zodat de luchtstromen weggevoerd kunnen worden. Een monoblock airco bestaat uit maar één unit, deze moet wel tegen een buitenmuur gezet worden zodat de lucht afgevoerd kan worden. Wanneer je slaapkamer dus niet aan de buitenkant van je huis zit zal dit niet geschikt zijn, wanneer dat wel is, is dit een goede optie. 

Welke factoren zijn belangrijk bij het maken van een keuze?

Net als kort even benoemd dat er meerdere factoren een belangrijke rol spelen in de uiteindelijke keuze voor een airco. Een van de belangrijkste factoren is dat de airco geen overlast moet gaan geven. Kies daarom voor een airco met een laag geluidsniveau, hoewel een airco nooit volledig stil kan zijn bestaan er wel apparaten welke een stuk minder geluid produceren dan andere modellen. 

De luchtstroom is ook een belangrijke factor, je wil namelijk niet dat deze rechtstreeks op jou blaast. Dit voelt namelijk niet alleen koud aan, maar kan ook erg schadelijk zijn voor je spieren. Probeer daarom te gaan voor een airco waarbij je de richting van de luchstroom zelf in kan stellen. 

Om geld te besparen kan je ook kijken voor een airco welke zowel kan koelen als verwarmen, zo beleef je ook in de koude wintermaanden plezier aan je airco. Dit type airco wordt vaak een warmtepomp airco genoemd.