Binnen Nederland zijn waterontharders‚Äč steeds populairder aan het worden, door deze populariteit is er ook ruimte op de markt ontstaan om verschillende modellen uit te testen en te analyseren. Het meest bekende model werkt op basis van ionenuitwisseling in combinatie met zout, wat nieuwere opkomende modellen zijn vaak zonder zout. Deze zouden goedkoper, milieuvriendelijker en eenvoudiger te installeren zijn. In hoeverre dat waar is en hoe ze precies werken gaan we in deze blog verder toelichten. 

Ontharder zonder zout

Zoals net genoemd werkt de klassieke waterontharder met zout, dit apparaat haalt door middel van ionenuitwisseling kalk uit het water. Bij een waterontharder zonder zout wordt er geen kalk uit het water gefilterd, in principe blijf je dus hard water behouden. Toch gebeurt er bij een waterontharder zonder zout een interessant proces waardoor je toch minder last hebt van kalkafzetting en dergelijke. Bij dit type waterontharder wordt er een chemische reactie of een fysisch proces (ligt aan het type toestel) in gang gezet waardoor vermeden wordt dat de aanwezige magnesium- en calciumionen in het water een verbinding aangaan. Daardoor blijft de kalk wel in het water rondzweven maar kan het zich niet gaan vast zetten op leidingen of andere huishoudelijke apparatuur. Het voordeel hiervan is dat je wel nog calcium binnenkrijgt, normaal gesproken krijgen mensen circa 20% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid kalk binnen door het drinkwater en door een traditionele waterontharder te gebruiken zal je een andere manier moeten vinden om de hoeveelheid calcium binnen te krijgen. 

Verschil tussen de verschillende waterontharders

Qua werking wordt bij een klassieke waterontharder een harscilinder gebruikt waar harskorrels inzitten, deze korrels zetten het harde water om in zacht water. Dit doen ze door de kalk- en magnesium ionen uit het harde water te filteren en om te wisselen met natriumionen. Doordat er dingen uitgewisseld worden zal de harscilinder naar verloop van tijd verzadigd raken met magnesium en calcium waardoor hij niet langer kan ontkalken, de cilinder moet dan schoongespoeld worden om er weer zout water doorheen te kunnen laten stromen. 

De werking van een waterontharder zonder zout is niet zo 1,2,3 uit te leggen, dit doordat er veel verschillende modellen op de markt zijn. Zo werkt het ene apparaat op basis van Co2, werkt een andere met een magneet en werkt weer een andere zinkanode.