Misschien bestaat er in uw huis een hoogteverschil tussen verschillende ruimtes. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Het plaatsen van een balustrade kan in dat geval een verstandige keuze zijn. Dit is een hekje, of reling, ter bescherming tegen mogelijke valpartijen. U vindt ze in huis bijvoorbeeld vaak bij een trap of op het balkon. Een dergelijk beschermend hekje of muurtje op een brug of bij een ravijn noemen we eveneens een balustrade.

Eisen voor de balustrade

Als in een nieuwbouwhuis een hoogteverschil tussen ruimtes bestaat van meer dan één meter, is het plaatsen van een balustrade volgens het meest recente Bouwbesluit van de overheid verplicht. Volgens de wet is de balustrade dan namelijk officieel vereist als ‘vloerafscheiding’, waar bovendien een viertal condities aan vast zitten. Deze zijn als volgt:

  • De balustrade moet minstens 1 meter hoog zijn (dit is ongeveer tot de middel van een volwassene. Een hogere balustrade noemen we ook wel borstwering)
  • Zij mag niet meer dan 5 centimeter boven de vloer beginnen
  • Er mag geen ‘klautermogelijkheid’ zijn aan de balustrade
  • De ruimte tussen de afzonderlijke spijlen mag maximaal 10 centimeter zijn (dit om te voorkomen dat met name kleine kinderen zich tussen de spijlen wringen)

Keuzemogelijkheden 

Tot zover de veiligheidseisen die van overheidswege aan uw balustrade worden gesteld. Daarnaast heeft u nog vele mogelijkheden om de balustrade naar uw eigen wensen vorm te geven. Qua materiaal kunt u bijvoorbeeld kiezen voor hout of metaal. De spijlen, die ook wel balusters worden genoemd, kunnen verder zowel horizontaal als verticaal worden geplaatst. Ook kunt u ervoor kiezen de ruimte onder de reling helemaal ‘op te vullen’, bijvoorbeeld met glas of plastic.

Balustrade bestellen en monteren

Als u uw voorkeuren helder voor ogen hebt, dan is het tijd de balustrade trap aan te schaffen. U kunt er hierbij voor kiezen zelf het heft in handen te nemen en de balustrade naar eigen visie samen te stellen. Een beetje handigheid en inzicht heeft u hier wel voor nodig. U kunt ook kiezen voor het gemak van een reeds door de bouwmarkt samengesteld bouwpakket. Dit scheelt in de tijd, maar u moet wel zelf nog aan de slag om het geheel in huis te plaatsen.

De zaak uitbesteden

Niet iedereen heeft echter tijd en zin om een dergelijke klus zelf aan te pakken. Wees gerust: er zijn genoeg opties om het plaatsen van een balustrade aan uit te besteden. Denkt u bijvoorbeeld aan iemand in uw vriendenkring, of een handige buur. Daarnaast kunt u op internet vele experts vinden die u het werk graag uit handen nemen. Neemt u bijvoorbeeld eens een kijkje bij De Vakman, een netwerk van experts die u met elke klus van dienst kunnen zijn.

Meer informatie

Voor welk traject u ook kiest, het is altijd goed om juist geïnformeerd aan deze klus te beginnen. Het is dan ook verstandig van tevoren advies in te winnen bij bijvoorbeeld een trappenbedrijf of interieurstylist. Van een goed geplaatste, veilige en bovendien stijlvolle balustrade zult u dan nog vele jaren plezier beleven.