Ben je aan het overwegen om zonnepanelen te nemen? Dan is het altijd fijn om eerst te weten wat de panelen ongeveer gaan kosten en hoeveel het je uiteindelijk gaat opleveren. Met de handige dakscan voor zonnepanelen kun je snel en direct de potentie van je dak checken. Met de dakscan zie je niet alleen of je dak geschikt is voor panelen, maar je krijgt ook inzicht in de kosten van de panelen en de verwachte hoeveelheden stroom die de panelen kunnen opwekken. 

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Ten eerste is het verstandig om te weten of je dak wel geschikt is voor zonnepanelen. Dit is afhankelijk van diverse factoren. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk of je schuin of een plat dak hebt en of je een dakkapel of een schoorsteen hebt. Gelukkig zijn de meeste Nederlandse daken geschikt voor zonnepanelen. Vroeger moest een dakscan nog fysiek gedaan worden. Er kwam dan een expert langs die het dak ging inspecteren of het wel geschikt was voor panelen. Dit gehele proces was tijdrovend en in 2012 kwam hier een einde aan dankzij de dakscan en de zonnepanelen specialisten van Zonduurzaam. Sindsdien hebben veel zonnepanelenaanbieders dit voorbeeld gevolgd. 

De beste oriëntatie van je dak 

De oriëntatie van je zonnepanelen heeft direct invloed op de stroomopbrengst van de panelen. De oriëntatie van je dak is dus van essentieel belang. Een schuin dak met een oriëntatie op het zuiden wekt de meeste stroom op. Een dak op het zuidoosten of zuidwesten werkt ook prima. Heb je een woning met een plat dak, dan kun je de oriëntatie en de hellingshoek van de panelen zelf bepalen, wat vaak voor een optimale opbrengst zorgt. 

Hoe werkt de zonnepanelen dakscan? 

Met de handige dakscan weet je binnen een minuut of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Maar hoe werkt die scan eigenlijk? In de scan vul je je postcode, huisnummer en jaarlijkse hoeveelheid stroom op. De scan gebruikt satellietbeelden en data als instralingsgegevens en hoogtemetingen waarmee de scan direct de hoogte en de oriëntatie van je dak kan bepalen. Verder weet de scan zo ook hoeveel zonnestralen er op je dak vallen. Uit deze scan komen vervolgens een aantal gegevens. Zo geeft de scan aan hoeveel zonnepanelen het beste bij jouw gebruik passen, hoeveel stroom je hiermee zult opwekken, hoeveel het gaat kosten en hoeveel je hiermee gaat besparen op je energierekening. Deze informatie zul je zeker op weg helpen om te bepalen of je zonnepanelen gaat kopen en of het een goede investering zal zijn.