De NEN 2580 is een norm waarbij de richtlijnen van het meten van een woning of gebouw wordt weergegeven. Het is een norm die voor veel woningen en gebouwen worden gebruikt. Ze kunnen gebruikt worden voor zowel oudere woningen als nieuwbouw woningen. De NEN 2580 heeft als doel geen discussies te laten ontstaan tijdens het opmeten van een woning. De richtlijnen zorgen ervoor dat iedere woning of gebouw op dezelfde manier met nauwkeurigheid wordt opgemeten. Vervolgens worden de gegevens weergegeven in een meetrapport.

Wat houdt een NEN 2580 meting precies in?

Bij een NEN 2580 wordt het woonoppervlak van de woning opgemeten. Dit wordt nauwkeurig gedaan met een aantal nationaal geaccepteerde normen. In de normen staan wat je wel en wat je niet mag meerekenen tijdens het meten van de oppervlakte. Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten oppervlaktes. Zo wordt er de woonoppervlakte gemeten waarbij er enkel wordt gekeken naar de leefbare ruimte. Ook wordt er gekeken naar de overige oppervlakte waarbij er ook wordt gelet op ruimtes die worden gebruikt voor bijvoorbeeld de opslag. Er wordt gekeken naar de verhuurbare en niet verhuurbare vloeroppervlakten van een woning. Voor een NEN 2580 meting is er vaak een certificaat waardoor je weet dat de opmetingen op een goede manier worden uitgevoerd.

Het proces

Een meting begint bij het contact opnemen met een bedrijf die de NEN 2580 meting kan uitvoeren. Na het contact opnemen kan er een afspraak gemaakt worden wanneer de specialist langs kan komen. Op de afgesproken datum zal de specialist langskomen en de benodigde activiteiten uitvoeren om de NEN 2580 meting uit te voeren. Na de meting wordt er een rapportage gemaakt over de bevindingen. In een NEN 2580 meetrapport wordt de benodigde informatie weergegeven. In het rapport zul je het overzicht vinden van alle metrages. 

Waarom kiezen voor een NEN 2580 meetrapport?

Wanneer je een huis wilt verkopen, is het belangrijk voor de koper dat alle informatie beschikbaar is. Tijdens het opmeten van een woning, kunnen er fouten gemaakt worden waardoor de afmetingen niet accuraat zijn. Het opmeten van een woning kan op verschillende manieren gedaan worden. Door de NEN 2580 kan er afgesproken worden dat iedereen afmetingen maakt op dezelfde manier. Hierdoor is het makkelijker om woningen met elkaar te vergelijken.